Hoe maak ik...

Oma’s appeltaart

Benodigdheden

200 gram ongezouten roomboter
200 gram witte basterdsuiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei (de helft voor het deeg, andere helft voor het bestrijken)
8 gram vanillesuiker
snuf zout
1,5 kilo zoetzure appels
75 gram fijne kristalsuiker
3 tl kaneel

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 170°C.
2. Klop het ei los en verdeel in tweeën. De ene helft gebruik je straks voor het deeg en de andere helft voor het bestrijken van het deeg.
3. Meng de boter, basterdsuiker, het zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een deeg. Verdeel het deeg in drie delen.
4. Schil de appel, verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakjes.
5. Meng in een schaaltje de kristalsuiker met de kaneel.
6. Vet de springvorm in en bestuif met een beetje bloem.
7. Beleg de bodem van de vorm met één deel van het deeg. Gebruik het tweede deel van het deeg voor de randen.
8. Meng de appels met de kaneelsuiker en doe alles in de springvorm.
9. Rol de rest van het deeg uit op een met bloem verstoven werkblad tot een lap van zo'n 5 mm dik. Snijd hier stroken van, van ongeveer 1 cm breed.
10. Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Je kunt met wat extra stroken deeg de randen rondom afwerken. Smeer het deeg daarna in met het halve ei.
11. Zet de taart in de oven en bak in 60 minuten gaar en goudbruin.

Terug naar recepten