Hoe maak ik...
Kersenvlaai
Benodigdheden
300 gram bloem
30 gram gist
25 gram boter
Snufje zout
3 eetlepels (olijf)olie
1,5 deciliter melk
1 eidooier
Paneermeel
3 eetlepels (basterd)suiker
700 gram kersen uit pot
60 gram suiker
4 theelepels aardappelzetmeel
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Doe de melk in een pan en maak hem lauw.
3. Doe de gist er in en los het op.
4. Neem de bloem en maak er een kuiltje in.
5. Doe de boter, suiker, olie en eierdooier erbij.
6. Doe het melkmengsel erbij.
7. Kneed het gehele mengsel tot een glad en luchtig deeg. Dit kan je met de hand doen of met een mixer met deeghaken.
8. Bestuif wat bloem op je aanrecht en kneed daar het deeg nogmaals even door.
9. Zet het deeg een halfuur op een warme plaats om het te laten rijzen. Dek het af met een vochtige doek.
10. Laat ondertussen de kersen uitlekken en vang het sap op.
11. Neem het aardappelzetmeel aan met een beetje van het sap.
12. Doe het aardappelzetmeel mengsel door de rest van het sap in een pan.
13. Voeg de 60 gram suiker toe.
14. Roer het geheel goed door.
15. Doe de kersen erbij en roer voorzichtig.
16. Laat de vulling 30 minuten rusten.
17. Haal nu het deeg tevoorschijn en kneed nog even door.
18. Neem ongeveer twee derde van het deeg.
19. Rol uit tot een ronde lap te grootte van je bakblik.
20. Vet eerst je bakblik in met boter.
21. Leg de ronde lap op de bodem van je bakblik.
22. Bekleed de rest van de bakblik met het deeg.
23. Giet de kersenvulling in het bakblik.
24. Rol de rest van het deeg uit en snijd hier reepjes uit.
25. Leg de reepjes als een ruitpatroon over de bovenkant van de taart heen.
26. Zet de taart in het midden van de oven en bak 25 minuten.