Moerbei

Moerbei

De moerbei heeft sappige donkere vruchten. De smaak van een rijpe moerbei is zuurzoet en aromatisch, de vruchten zijn ook zeer zacht en verliezen bij de minste aanraking sap. Hierdoor is de vrucht ook uitermate geschikt voor jam, sap of zelfs wijn. In het begin zijn de vruchten groen van kleur, maar bij rijping zal deze de dieprode kleur aannemen. De moerbei zal bloeien rond mei tot juni. De vruchten lijken qua uiterlijk zeer veel op bramen en de rijptijd is rond half augustus. De plant houdt van een beschutte, zonnige standplaats en kan zowel in pot als in de volle grond geplant worden. Een groot voordeel aan de moerbei is dat deze weinig gevoelig is voor ziekten en ongedierte.

Herkomst
De moerbei is een oude cultuurplant in Oost- en West-Azië. De latijnse naam van de zwarte moerbei is ‘Morus Nigra’. De Romeinen hebben voor de verspreiding in Europa gezorgd.

Snoeien
De moerbei is het beste te snoeien in de winter. Dode takken wegknippen en eventueel wat uitdunnen. Desgewenst kan de boom geknot worden. Indien u meer takken wilt, kunt u de vertakking bevorderen door de bestaande takken ongeveer half door te knippen, hierdoor zult u een mooie volle struik krijgen.

Gezonde vruchten
De Zwarte moerbei wordt als geneeskrachtig gezien bij hart- en vaatziekten. De rijpe vruchten bevatten een grote hoeveelheid resveratrol, dit komt ook voor in druiven. Hiervan wordt beweerd dat het goed tegen kanker en hart- en vaatziekten is. Ook zijn de vruchten rijk aan vitamine B. De sap van de vruchten zou ook helpen bij de bestrijding van astma, bronchitis, hoofdpijn, epilepsie, slangenbeten en brandend maagzuur.

Andere soorten bekijken


Mojo Berry

Morus rotundiloba Mojo Berry Dwergmoerbei De Mojo Berry…

Bekijk dit ras

Mojo Berry
Mojo Berry

Morus rotundiloba Mojo Berry Dwergmoerbei De…

Bekijk dit ras

Terug naar assortiment