Mispel

Mispel

De Mispel lijkt qua uiterlijk op een appelboom. Het hout is hard en taai.
In Nederland kunt u de Mispel vinden in Twente, de Achterhoek en in Zuid-Limburg. De Mispel is zeer zeldzaam.

De vruchten van de Mispel zijn droog, klein, hard en goudbruin. Ze worden rijp in oktober, maar zijn dan nog niet eetbaar. Na de eerste nachtvorsten worden ze zacht en bruin (oktober-november) zijn ze te plukken en dient men ze te bewaren met de onderkant naar boven op een koele plaats. Dat is dus ook waar de uitspraak: “Zo rot als een Mispel” vandaan komt. Ook kunt u de vruchten enkele dagen in de diepvriezer leggen, dit geeft wel een andere smaak.

De Mispel is dus te consumeren na het volgen van de bovenstaande stappen. Ook is de Mispel zeer geschikt voor gelei.
Ook zit de Mispel vol met vitamine C en is hij goed voor maag en spijsvertering.

Mespilus germanica Mispel

Mispel
Rijpe vruchten zijn geschikt voor konfijten, gelei en fruitwijn. De vruchten smaken sappig en zoetzuur.

Bestuiving
Zelfbestuivend

Snoeien
Hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode of zieke takken wegknippen.

Bemesting
In de herfst een laag verrotte compost of mest aanbrengen, andere maatregelen zijn dan niet nodig.

De vruchten van de Mispel zijn te eten als de vruchten ‘rot’ (zachtbruin) zijn. Dit is meestal na een nachtje vorst.

Terug naar assortiment

Informatie over dit soort


SoortMispelRasMispelStandplaatsZon/halfschaduwBloeitijdMeiPluktijdOktober/NovemberSnoeitijdDecember/maartHoogteLaagstam: 2,5m