Honingbes

Blauwe honingbes

Lonicera caerulea Kamtschatica

De blauwe honingbes komt oorspronkelijk uit Azië, maar doet het ook goed in Nederland. Het is een zeer winterharde, sierlijke, vruchtdragende heester die tot 1,5 meter hoog kan worden. De vruchten zijn zeer gezond, lijken iets op blauwe bosbessen, bevatten veel vitamine C en zijn heel sappig. Het vruchtvlees is zacht en heeft een zoete smaak. Ze kunnen vers gegeten worden, maar zijn ook zeer geschikt voor sappen, jams, marmelade of bij pannenkoeken of crumble. Ook vogels zijn dol op deze zoete bessen.

Bestuiving
Zelfbestuivend, maar door meerdere planten bij elkaar te zetten zal de productie verbeteren.

Snoeien
In de winter naar eigen inzicht. Het beste is om kruisende takken weg te knippen. De struiken kunnen ook gebruikt worden als haag.

Bemesting
De planten moeten jaarlijks compost toegediend krijgen.

Extra informatie over plant: Vruchten
De vruchten van de blauwe honingbes zijn vrij onbekend. Het is daarom van belang dat u deze op de juiste manier plukt zodat u de juiste smaakbeleving krijgt van dit bijzondere vruchtje.

De vruchten van de blauwe honingbes pluk je het best van mei t/m juni. Als de bessen blauw beginnen te kleuren, laat ze dan nog 10 dagen aan de plant hangen. Mocht u veel vogels in de buurt hebben, span dan bij voorkeur ook een net over de vruchtdragende delen van de blauwe honingbes heen. Ook voor vogels is dit namelijk echt een lekkernij.

Ook de standplaats van de blauwe honingbes is zeker niet onbelangrijk. De blauwe honingbes houdt van een zonnige plek, daardoor worden de vruchten ook zoeter.

De smaak van de blauwe honingbes doet denken aan die van de bosbes met een frisse ondertoon.

Terug naar assortiment

Informatie over dit soort


SoortBlauwe honingbesRasKamtschaticaStandplaatsZon/halfschaduwBloeitijdMaartPluktijdMei/juniSnoeitijdDecember/MaartHoogte1m