Santana

Santana

Malus domestica Santana

Helderrode handappel
Zeer geschikt voor mensen met een appel-allergie, dit ras geeft geen allergische reacties. Een goede handappel. Direct na de pluk nogal zuur, na enkele weken rijpen komt het aroma beter tot zijn recht.
Hoog resistent tegen schurft en meeldauw.

Bestuiving
Zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Elstar of Pinova meer succes.

Snoeien
In de winter of rond 1 juli. Zorg voor licht in de basis. Buig vruchtdragende takken horizontaal.

Bemesting
In de herfst een rijke gift van een organische meststof. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig kalk toe voor zoetere vruchten.

Weetjes over dit soort: De enige appel die allergie-patiënten wél kunnen verdragen. Een stevige, sappige vrucht met een frisse smaak.

Wetenschappers van de Universiteit Wageningen hebben een appelras ontdekt, dat allergie-patiënten wel kunnen verdragen. Het gaat hierbij om het ras Santana. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen allergisch kunnen zijn voor een bepaald eiwit in een appel. Ze krijgen last van jeuk, tintelingen en zwellingen aan de lippen, tong en keel bij het eten van een appel.

De Santana-appel is oorspronkelijk gekweekt voor de biologische tuinbouw. De soort heeft weinig bestrijdingsmiddel nodig, omdat hij goed bestand is tegen appelziektes als schurft en boomkanker. De boom is dus voor de consument ook makkelijk te kweken. Santana lijkt op Elstar. De appel is geelgroen met een donkerrode blos. Het is een stevige, sappige vrucht met een frisse smaak.

Terug naar assortiment

Informatie over dit soort


SoortAppelRasSantanaStandplaatsZon/halfschaduwBloeitijdMeiPluktijdSeptemberSnoeitijdDecember/maartHoogteLaagstam: 2,5m