- Home
- Assortiment
- Aalbes
Aalbes
Zijn niet alleen verrukkelijk in taarten of sauzen, maar ook de struiken zelf zien er mooi uit.
In de zomer zien de struiken er geweldig uit met de trossen bessen er aan.
Rode en witte aalbessen struiken zijn winterharde planten die het goed doen op een zonnige open plek, beschut voor harde wind en strenge vorst. Ook passen ze goed in een kleine tuin.
Bessenstruiken kunnen als een struik en als een haag of leivorm geplant worden. Een haag kan makkelijker gesnoeid en compacter gehouden worden. Ook rijpen de bessen sneller en zijn ze van betere kwaliteit.
Bewaren
Aalbessen kan je het beste in de koelkast bewaren. Leg bij voorkeur de vruchten niet tegen elkaar aan, maar dus zo uitgespreid mogelijk. In de koelkast kan je de bessen ongeveer 3 dagen bewaren.
Schoonmaken
Was de bessen onder de kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Verwijder de steeltjes van de besjes. Rode bessen zijn vrij teer, het is daarom raadzaam om de rode bessen pas schoon te maken kort voor consumptie.
Consumptie
Aalbessen kun je na het schoonmaken op eten. Mochten de besjes wat zuur van smaak zijn, bestrooi ze dan met wat witte suiker. . Zo komen de zoete tonen goed naar voren. Ook kan je van aalbessen prima jam, compote en sap maken. Bekijk recepten hier.
Voedingswaarde
Aalbessen zijn een lekker tussendoortje, maar ze zijn ook erg gezond. Aalbessen bevatten namelijk veel vezels, vezels zijn weer goed voor een gezonde spijsvertering. Ook zijn ze erg rijk aan vitamine B1 en C. Ze bevatten daarnaast ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan.
Aalbessen hebben zelfs een medicinale werking door de antioxidanten die er in zitten. Hierdoor is het een natuurlijke preventie tegen kanker, diabetes en hartziekten. Kortom een gezonde snack!