Kwekerij

De Fruithof is een handelskwekerij in kwalitatief hoogwaardige fruitbomen en fruitplanten die speciaal gekweekt worden voor de consument. Ons bedrijf is gestart in het jaar 2000 en sinds dien leveren wij een grote diversiteit aan planten. U kunt bij ons terecht voor meer dan 150 verschillende rassen welke bijna allemaal (eetbare) vruchten voortbrengen. Onze kennis en vaardigheid staan garant voor uniforme, hoogwaardige, onderscheidende en visueel aantrekkelijke producten van een uitstekende kwaliteit. Door vernieuwende vormen en verkoopstrategieën weten we aan te sluiten op nieuwe afzetmarkten en klantgroepen.

Teeltwijze

Alle planten die wij leveren worden door ons in pot (op)gekweekt. Door onze planten in pot te kweken, zijn deze het jaar rond leverbaar en kunnen wij de planten duurzaam onderhouden tot ze gereed zijn voor verkoop. Een ander voordeel is dat planten die in pot gekweekt zijn ook het jaar rond geplant kunnen worden. Hierdoor beperkt de verkoop zich niet alleen tot het voorjaar, maar loopt het verkoopseizoen van februari tot november. Al onze fruitbomen staan op traag groeiende onderstammen waardoor ze niet alleen uitermate geschikt zijn voor de particuliere tuin, maar ook écht lekkere vruchten geven. En dat is natuurlijk wel waar het om gaat!

Duurzaam ondernemen

Om onze planten te voorzien van water maken wij gebruik van een eb- en vloedsysteem. Op de velden waar onze planten op staan wordt een laagje water gezet. Wanneer de planten voldoende water hebben opgenomen wordt het overtollige water afgevoerd en opgeslagen in een groot waterbassin van 2800 kubieke meter. Op deze manier wordt het water steeds hergebruikt. Dit sluit goed aan bij onze plantentafels, want deze zijn eveneens voorzien van een eb- en vloedsysteem. Tevens maakt Fruithof gebruik van groene stroom. Dit is elektriciteit die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals waterkracht, wind en zon. Ons afval wordt gescheiden ingezameld en verwerkt. De etiketten die aan onze planten hangen worden geleverd door Floramedia. Het substraat waarop zij drukken is voor een aanzienlijk deel vervaardigd uit gerecycled materiaal. Tevens beschikken ze over bio-based grondstoffen. Al het druk- en stansafval wordt verzameld en hergebruikt voor nieuwe toepassingen. Het koelen van de productiemiddelen en het verwarmen van het pand van Floramedia geschiedt middels een warmte-koude installatie. De warmte die tijdens productie vrijkomt wordt opgeslagen in de bodem onder het pand en wordt vervolgens gebruikt om het pand te verwarmen. Ook zij doen dus hun uiterste best om duurzaam te ondernemen, wat weer perfect aansluit op de werkwijze van Fruithof.

Onze fruitbomen en -planten dragen bij aan een goede leefomgeving voor bijen, maar andersom hebben wij de bijen ook heel hard nodig voor de bestuiving van onze planten. Zonder bijen hebben we geen vrucht! Lees hier meer over wat Fruithof doet voor het behoud van de bij.

Als we het over duurzaam hebben, mogen we ook zeker onze duurzame grijze potten niet vergeten. De grijze pot die rond onze planten zit drukt nog een extra stempel op de duurzaamheid van ons product. Fruithof levert zijn planten in een pot gemaakt van 100% gerecycled huishoudelijk plastic afval. Als de consument de lege potten weer inlevert bij het plastic afval van de gemeente, is de cirkel weer rond. Om hier extra aandacht aan te geven hebben wij een groot deel van ons assortiment voorzien van een sticker op de pot, waar op staat: “Gemaakt van gerecycled materiaal”. Zo is het voor de consument ook duidelijk dat zij een duurzaam product in handen hebben. Een leuke video over onze grijze potten vindt u hier:

GlobalG.A.P.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is G_Logo_green-1-1024x884.jpg

Fruithof heeft sinds 2019 een GlobalG.A.P. certificering. Wat is nu GlobalG.A.P. vraagt u zich misschien af? GlobalG.A.P is een handelsmerk en een reeks normen voor goede landbouwpraktijken. GlobalG.A.P. stelt eisen aan een kwaliteitssysteem welke betrekking hebben op voedselveiligheid en traceerbaarheid, milieu (waaronder biodiversiteit), gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers. De afkorting G.A.P. staat voor Good Agricultural Practices, in het Nederlands betekend dit “Goede Landbouwpraktijken”. Fruithof heeft door het behalen van het GlobalG.A.P. certificaat aangetoond aan de eisen te voldoen, hierdoor hoeven afnemers dit zelf niet meer te verifiëren.

MPS certificatie

MPSDe consument kiest steeds bewuster voor een eerlijk product dat geteeld is met respect voor mens en milieu. MPS (More Profitable Sustainability) ontwikkelt en beheert hiervoor certificaten die inzicht geven in hoe duurzaam een fruitboom of -plant geteeld is en hoe sociaal een organisatie is ingericht. MPS-ABC is het certificaat dat de milieuscore van een bedrijf aangeeft en bijdraagt aan een duurzame bedrijfsvoering. Hiervoor moet een bedrijf diverse stappen doorlopen. Registratie van diverse verbruiken zoals gewasbescherming, meststoffen, water en energie zijn voorbeelden daarvan. Maar ook periodieke controles in de vorm van bedrijfsbezoeken, steekproeven en het nemen van productmonsters vormen hier een onderdeel van. Zo kunt u er op vertrouwen dat MPS gecertificeerde producten ook werkelijk aan de vastgestelde eisen van het certificaat voldoen.

Fruithof is MPS-A gecertificeerd!Het certificaat werkt met de kwalificaties A, B,C en D. Een kwalificatie kunt u zien als een soort rapportcijfer. Om een bepaalde kwalificatie te krijgen, moeten deelnemende kwekers aan vooraf vastgestelde voorwaarden voldoen. Voor het voldoen aan voorwaarden krijgen deelnemende kwekers punten toegekend, die periodiek worden door vertaald naar een kwalificatie. Hoe groter de milieuprestatie, hoe hoger de kwalificatie. Ziet u een MPS-A kwalificatie op een product, dan is deze op een zeer milieuvriendelijke wijze geteeld. Fruithof heeft een MPS-A kwalificatie; hier zijn wij dan ook bijzonder trots op.

Erkend Leerbedrijf SBB

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-5.png

Sinds 1 oktober is Fruithof een Erkend Leerbedrijf met een SBB keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat Fruithof bevoegdheden heeft om mbo-studenten te mogen opleiden. Ook mag Fruithof leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs, vmbo-leerlingen in een leerwerktraject en praktijkonderwijs begeleiden. Zo hopen we met onze kennis een leerling vakbekwaam te maken.